poniedziałek, 8 września 2014

Czas na przetwory - Dżem mirabelkowy


Witajcie :)
Sezon na robienie domowych przetworów ruszył pełną parą. Już niedługo pokażemy Wam sposób na ogórki z miodem i chilli, a dziś przygotowałyśmy przepis na dżem z mirabelek. Jak pewnie wiecie mirabelki są kwaskowate więc dżem z nich mimo dużej ilości cukru zawsze będzie lekko kwaśny. Polecamy go zatem jako dodatek do ciast, babeczek lub do posmarowania nim kawałka ciasta drożdżowego. Z podanych składników zapełniłyśmy 6 słoików o pojemności niespełna 400ml.


Składniki:
3kg mirabelek
4 szklanki cukru
pół opakowania żelfixu
płaska łyżeczka kardamonu
ćwierć łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

1. Mirabelki umyj dokładnie w lekko ciepłej wodzie i pozbaw pestek (najłatwiej jest je po prostu ściskać). Przełóż śliwki do garnka (najlepiej stalowego, lub takiego o grubszym dnie, co zapobiegnie przypalaniu się mirabelek). Owoce lekko ugnieć. Mirabelki trzymaj najpierw na małym ogniu, by zaczęły puszczać sok,a później na większym - łącznie około 3 godziny, często mieszając, aż część płynu odparuje.


2. Jak już zauważysz, że owoce są zagęszczone, wsyp cukier oraz przyprawy, dokładnie wymieszaj i gotuj przez 40 minut co jakiś czas ponownie mieszając całość. Po tym czasie łyżeczkę masy wyłóż na talerzyk - jeśli masa owocowa rozlewa się na boki, pogotuj ją jeszcze kilka minut, jeśli jest bardziej jednolita wsyp pół opakowania żelfixu i mieszając masę praktycznie cały czas gotuj ją dodatkowe 5 minut.


3. Gorący dżem przelej do słoików, nalewając masę po same brzegi. Dokładnie zakręć słoiki i postaw je do góry nogami do wystudzenia.


Nasze oceny:

Rodzina Julki: Uważamy, że jest to idealny dżem do wszelkiego rodzaju placków drożdżowych lub ciast ze słodką polewą. Nasza ocena: 10/10.

Julka: Jako, że nie jestem miłośniczką kwaśnych rzeczy, nasz dżem był dla mnie zaskoczeniem. W takiej wersji na pewno nie raz go wykorzystam do słodkich wypieków. Moja ocena: 8/10.

Śliwka - robaczywka!

26 komentarzy:

  1. Mirabelki niezmiennie kojarzą mi się z dzieciństwem, dobrze, że je przypomniałyście :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam mirabelek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Och, Girls! Mirabelka z wąsami!? :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam :-) ja sie pisze na słoiczek, bardzo lubię mirabelki :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Domowe przetwory to coś wspaniałego! Cudny słoiczek!! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. nie roviłam i z wielkim żalem przyznaję: w tym roku nie zrobię.. :(
    możecie podesłać :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudowny dżem. Słoiczek chętnie bym przygarnęła ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy nie robiłam z mirabelek, ale musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  9. domowe dżemy są najlepsze! :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Z mirabelek nie jadłam, chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajny przepis i cudne etykiety:) niestety moja rodzinka jada tylko dżem truskawkowy i wiśniowy, a szkoda :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wspaniały zapas na zimę! Żałuję że nie mam mirabelek, przydałoby się kilka słoiczków tych pyszności! !

    OdpowiedzUsuń
  13. Fajnie, że przerabiacie mirabelki :D Uważam że jest to niedoceniany owoc i mało kto go zauważa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to prawda, niewiele się robi z tych owoców i mało osób w ogóle zna ich smak. A szkoda... :)

      Usuń
  14. O mamo nigdy nie słyszałam o mirabelkowym dżemie :D\
    i do tego cynamon musi być mega pyszny :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Mirabelki to owoce mojego dzieciństwa, poproszę o słoiczek....ja jestem leniwa :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ale pyszności :) Kiedyś jak byłam mała moja mama taki robiła - aż mi przypomniał się ten smak :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nam też właśnie smak mirabelek kojarzy się z dzieciństwem :)

      Usuń
  17. Jadłam taki, ale sama nigdy nie robiłam, pyszności- pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Przydałyby sie takie słoiczki w spiżarni, u mnie w tym roku pustka

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter